Nazomer, we mogen nog even heerlijk genieten

0 0

De nazomer komt eraan

De vakantie is afgelopen en het gewone leven is weer begonnen maar haal je bikini, badpak, zwemvest en zwembandjes toch maar weer tevoorschijn want komende week gaan we heerlijk nazomeren. Tenminste als we de weersvoorspellingen mogen geloven. Maar wat is nou een nazomer? 

Nog even heerlijk zomerachtig

De nazomer, ook wel bekend als Indian summer is eigenlijk de periode van eind september tot en met half november waarin het nog heerlijk zomerachtig kan zijn. De temperatuur gaat omlaag maar de zomerse warmte kan nog weleens even om de hoek komen kijken. Eigenlijk voor ons in Europa herkennen wij de nazomer als het laatste deel van de zomer dat voorafgaat aan de herfst, in de periode van de tweede helft van augustus tot en met de beginweken van september. Maar ik kan me ook nog wel herinneren dat we ook in oktober nog weleens verrast kunnen worden. 

Oude wijven zomer

In Nederland spreken we van oude wijven zomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen. 

Bepaalde energie

Ook al ga ik de zomer missen, want ja ik ben echt een zonnekindje, toch vind ik de overgang van zomer naar herfst toch altijd wel fijn. Ik weet niet precies hoe ik het uit moet leggen. Wanneer ik ‘s ochtendsvroeg op de fiets stap richting werk voel ik een bepaalde energie, frisheid en ruik ik een bepaalde geur. Dit allemaal herinnert me er aan dat de herfst eraan komt en dat de zomer bijna voorbij is. En wanneer je dan denkt dat de zomer echt voorbij is komt ineens de nazomer haar gezichtje laten zien. Altijd zo’n fijn gevoel! 

Dus komende week een fijne nazomer, ga jij er ook van genieten? 

 

Foto cocktail door Artur Asker.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.