De Surinaamse keuken
Dat ik van lekker eten hou is een ding wat zeker is. Ik had van kleins af aan al aardig wat vriendinnen van Surinaamse afkomst en zodoende kwam ik in aanraking met het lekkere eten uit de Surinaamse keuken.Wanneer ik bij een vriendin thuiskwam kon ik nooit weggaan zonder mee te eten. Er was altijd wel een extra bordje voor onverwachtse visite. Dat vond ik totaal niet erg, want het eten was altijd erg lekker. Daarom heb ik ook een Surinaamse man uitgezocht die kan koken. Nee grapje, maar bij toeval kan mijn man koken als de beste. Dat heeft zijn moeder hem goed geleerd. Lucky me!
Doordat de bevolking van Suriname een mix is van Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Creolen, Hollands, Joods, Portugees, Indiaans, heeft dit aardig wat invloed gehad hun wijze van koken. Daarom is de Surinaamse keuken best veelzijdig doordat deze culturen elkaars gerechten en ingrediënten gingen gebruiken waardoor er weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden. Er zijn verschillende gerechten waar je mij echt wakker voor mag maken want ik heb aardig wat favorieten.
Mijn favoriete gerechten uit de Surinaamse keuken
Javaanse bami
Deze bami is dikker en donkerder van kleur dan Tjauw min. Het recept komt oorspronkelijk van Java en is voller van smaak doordat er gebruik wordt gemaakt van typische Surinaamse specerijen en kruiden. De smaak van deze bami is zo lekker en met een sateetje erbij is het gerecht voor mij helemaal af.
Pom
Pom is van oorsprong een Joods gerecht en wordt gemaakt van Pomtajer die veel weg heeft van de aardappel. Mijn man maakt Pom als de beste en is dan ook vaak de sjaak wanneer er familiefeestjes zijn, want dan vragen ze altijd of hij een heerlijke Pom wilt maken. Vind ik niet erg! Pom is een heerlijke ovenschotel en smaakt een beetje zoetig. Naast tajer zit er ook kip en zoutvlees in. Je eet dit vaak met rijst en kouseband, maar het is ook heerlijk op brood.
Rijst met kouseband en zoutvlees
Een best simpel gerecht maar zo lekker. Ik ben dol op zoutvlees! Mijn receptje vind je hier.
Teloh
Gebakken cassave met bakkeljauw. Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw en de combinatie met in olie gefrituurde cassave is overheerlijk.
Bara bakkeljauw
Een hartig Surinaams Hindoestaanse snack, en het uiterlijk lijkt een beetje op een donut. De bara is gemaakt van deeg, urdi en tayerblad. Ik vind de bara heerlijk met bakkeljauw, maar ook met kipkerrie is het smullen geblazen.
Roti
Ik denk niet dat Roti enige uitleg nodig heeft, iedereen kent dit wel en volgens mij vind bijna iedereen dit ook wel lekker.
Bruine bonen met rijst
Oerhollandse bruine bonen met rijst. Lekker met stukjes zoutvlees, kip en rookworst of knakworstjes er doorheen.
Moksi alesi
Moksi alesi een soort Surinaamse nasi. Ontstaan in de slavernijtijd, de slaven maakten deze schotel van kliekjes zoals kip, vlees en groenten maar ook vis. Er is niet echt een vast recept en je kunt zelf bepalen wat er in gaat. Mocht je er een idee bij willen van het recept kan je hier even kijken.
Jeetje ik heb trek gekregen van deze blog post. Gelukkig heeft mijn man eergisteren een grote pom gemaakt dus mijn trek in pom is even gestilt. Maar een lekkere bruine bonen met rijst zou er nu ook wel in gaan.
Eet jij weleens Surinaamse gerechten en welke is dan jouw favoriet?
Foto Surinaams gerecht via Shutterstock
Teloh en moksi alesi zijn mijn favoriet. Ik heb de mazzel dat ik veel surinaamse klanten heb en regelmatig eten mee krijg van ze. Dus ik kan heel vaak genieten van surinaams eten.
Ik wil zo wel aanvallen! Het ziet er heerlijk uit. Ik heb nog nooit iets gegeten uit de Surinaamse keuken. Misschien moet ik eens zo’n Knorr gerecht kopen!
Lekker man. Je maakt mij hongeriiigggggg!!!!! Lekker zo’n kok in huis 😉 Die wil ik ook wel!
bakkeljauw en de bami en roti zijn hier favoriet !!
Ik ben gek op home made bara .. roti en een goede masala kip en niet vergeten de Surinaamse bami 😋.. ik wil nog meer leren om te kunnen maken.. zojuist het recept voor de Surinaamse siroop gekopieerd, had er de laatste tijd zon zin In!
Bedankt voor het delen 💖