Hormoonspiraal

4 0

Nooit begreep ik het wanneer ik een status update op Facebook of Instagram voorbij zag komen met de mededeling dat men last had van PMS. Laat staan dat je met de wereld deelt dat je aan het menstrueren bent. Ik begrijp het nog steeds niet eigenlijk… Ik vertel het nog geeneens tegen mijn man wanneer ik mijn periode heb. Alhoewel hij het de laatste 4 maanden wel merkt aan mijn stemming en gedrag.

Het liefst zou ik mij als een kluizenaar terugtrekken…

Eerlijk gezegd heb ik nooit last gehad van PMS, maar de laatste 4 maanden is dat sterk veranderd. Vorig jaar werd ik 40 en dat is bij veel vrouwen de leeftijd dat er lichamelijk aardig wat begint te veranderen. In het begin had ik het niet door maar wanneer je opmerkt dat er elke maand een patroon in zit gaat er een lichtje branden. Op het moment voel ik mij 2 weken in de maand redelijk goed, dat is de week van mijn menstruatie en de week daarna. En dan begint het gezeur weer opnieuw. Ik ben snel geïrriteerd, kan niet veel hebben, heel veel hoofdpijn, misselijk, onrustig, paniekerig en kan janken om een scheet. Dit 2 wekenlang in hevige mate elke maand is gewoon niet vol te houden. Het belemmerd mij in van alles, mijn werk en mijn leven. Het liefst zou ik mij als een kluizenaar terugtrekken maar dat gaan we dus niet doen.

Ik heb aardig wat tijd gestoken in het lezen op heel veel websites hoe ik deze hormoonschommelingen te lijf kan gaan. Uiteindelijk heb ik de beslissing genomen om de Mirena hormoonspiraal te laten inbrengen. Het is het niet waard om elke keer bang te zijn voor die vreselijke PMS, en ook nog eens 2 wekenlang waarin ik mij echt vreselijk voel. Stiekem denk ik dat de overgang bij mij al is begonnen, ik denk dat je dat als vrouw echt wel voelt, ook dan is de hormoonspiraal een uitkomst.

Over ongeveer anderhalve week is het zo ver, dan zal de hormoonspiraal geplaatst worden, ik ben best bang voor de pijn maar dat duurt maar even. Het plaatsen duurt ongeveer 30 seconden, alhoewel dat best een eeuwigheid kan lijken. Anyway ik ben super benieuwd of de spiraal zijn werk gaat doen, voor de één werkt het wel voor de ander niet. Spannend!

Waarschijnlijk zullen genoeg vrouwen het er niet mee eens zijn, zo’n hormoonspiraal. Maar dit is mijn keuze, ik heb al lang genoeg moeten vechten met mijzelf tijdens en na mijn burnout en als dit een uitkomst is om mij wat beter te voelen dan grijp ik deze kans met beide handen vast.

Heb jij last van PMS of ervaring met een hormoonspiraal?

4 Comments
 • Anne
  mei 31, 2015

  Ik heb ook de mirena. Nu de tweede. Bij de eerste een weekje krom gelopen van de pijn, maar een kind krijgen doet meer pijn is mij toen verteld haha. Ik heb spiraaltje vanwege hormonale migraine en daar werkt het bij mij super voor. Verder heb ik, op vreetbuien na, maandelijks nergens meer last van! Succes en hopelijk werkt het goed voor je..
  Anne onlangs geplaatst…Disney fan: gek op DisneyMy Profile

  • Savethemama
   juni 3, 2015

   Ik heb ook heel veel hoofdpijn maar weet niet of dat ook hormonaal is. Hoop wel dat het bij mij ook zo goed zal werken.

 • Ilse
  juni 1, 2015

  Ik heb een keer een hormoonspiraaltje gehad omdat ik heel hevig ongesteld werd. Rond mijn zestiende genomen en die heb ik toen gewoon vijf jaar gehad. Ik was er tijdens die vijf jaar heel erg tevreden over, was ook helemaal niet meer ongesteld. Alleen het inbrengen ervan was echt de ergste pijn die ik ooit heb gehad, daarom heb ik erna ook nooit meer een spiraaltje genomen. Het schijnt wel dat de pijn héél veel minder is als je al ooit een kind hebt gehad.

  Het verwijderen voelde ik helemaal niets van. Nu heb ik een implanon in mijn arm, de tweede al en daar ben ik helemaal blij mee, inbrengen deed echt geen pijn. Ik word ik nu wel ongesteld maar veel lichter dan voor ik aan anticonceptie begon, toen had ik ook steeds bloedarmoede. Succes ermee! Hopen dat het helpt!

  • Savethemama
   juni 3, 2015

   Hou op over de pijn, ben stiekem wel een beetje bang daarvoor pfff… Fijn dat je blij bent met de implanon. Hoop dat het spiraaltje bij mij ook zijn werk gaat doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.