Luchtplantjes, je zult ze vast wel eens een keer gezien hebben of misschien heb jij er zelf wel een paar. Heb je nog nooit van deze plantjes gehoord dan weet je er na het lezen van dit artikel alles over.
Luchtplantjes, airplants of Tillandsia’s noem ze hoe jij wilt, zijn plantjes die groeien op takken of rotsen. Je vindt ze in de natuur in Midden- en Zuid-Amerika, Mexico, en het zuiden van de Verenigde Staten. Ze hebben geen of nauwelijks wortels en geen aarde nodig om te overleven. Ze halen voedingsstoffen uit lucht, licht en regenwater. Luchtplantjes in leven houden is zeer eenvoudig, handig dus voor als je geen groene vingers hebt.
Meer dan 500 verschillende soorten luchtplantjes
Van deze air plants zijn er wel meer dan 500 verschillende met allemaal verschillende afmetingen. Zo bestaan er hele kleine luchtplantjes, maar ook plantjes van 25 centimeter. Andere soorten kunnen slierten groeien van een meter. Je hebt Tillandsia’s die in de tropische wouden en bossen van Zuid Amerika groeien maar zo heb je bijvoorbeeld ook woestijn Tillandsia’s. Alhoewel deze grappige luchtplantjes in principe de makkelijkste plantjes zijn qua verzorging is het toch belangrijk om op te letten met het geven van water.
Luchtplantjes zijn te koop bij:
Woestijn Tillandsia’s
Hoe groener een luchtplantje hoe meer water deze kan verwerken en hoe minder licht het nodig heeft. Hoe witter een luchtplantje, hoe minder water het nodig heeft maar wel veel zonlicht. Woestijn Tillandsia’s leven met grote temperatuurverschillen en langere periode’s van droogte. Overdag staan ze in de snikhete zon maar in de nacht kan de temperatuur in de woestijn dalen naar het vriespunt.
Tillandsia’s tropische wouden
Deze luchtplantjes zijn groener dan de woestijn plantjes en kunnen dan ook meer water verwerken. Dit komt natuurlijk omdat er in tropische wouden en bossen de luchtvochtigheid zeer hoog is en er periode’s met veel regenval voorkomen.
Trichomen
Nee dit is geen soort luchtplantje maar dit zijn kleine schubben die op de blaadjes van het plantje zitten. Ze lijken op kleine haartjes. Via deze schubben worden de voedingsstoffen/water opgepikt. Omdat alles door de haartjes wordt opgenomen heeft het plantje geen aarde en wortels nodig. De Trichomen beschermen de plantjes ook tegen de brandende zon in de woestijn. De tropische plantjes hebben vaak niet zoveel Trichomen maar daar zie je ze meer aan de onderkant.
Baby luchtplantjes
Na de bloeiperiode van 4 tot 8 weken krijgen de meeste Tillandsia’s baby’s. Deze groeien tussen de onderste bladeren van het volwassen plantje. Je kunt de baby’s laten zitten aan de plant zelf maar je kunt ze er ook voorzichtig afhalen. Dit doe je door te draaien tot het vanzelf losgaat. Wacht hier wel mee tot de baby groot genoeg is. Ongeveer de helft van de grootte van de moederplant.
Verzorging luchtplantjes
Zoals ik je eerder vertelde leven de luchtplantjes van water, licht en lucht. Soms denken mensen dat de plantjes zelfvoorzienend zijn. Net als ik toen ik het voor eerst over deze leuke plantjes hoorde. Ook al zijn het de makkelijkste plantjes toch vergen ze wel enige aandacht. Maar wees niet bang, het is echt heel simpel om ze in leven te houden. Dus bij deze een aantal punten waar je op moet letten.
Water
Yes! Ze hebben echt water nodig ook al lijkt het door hun naam niet zo. Je geeft ze alleen niet water op de manier hoe je je andere planten water geeft. En ze houden het liefst van regenwater maar heb je dit niet voor handen dan kun je ook ook kiezen voor gedemineraliseerd water. Liever geen kraanwater omdat dit vaak veel kalk bevat. Kalk zorgt ervoor dat de Trichomen van de plant verstopt raken. Je luchtplantje kan dan geen water en lucht meer opnemen en zal helaas doodgaan.
Je kunt er voor kiezen om 1 a 2 keer per week te sproeien met een plantenspuit. Regenwater is het beste. Je kunt ze ook een dompelbadje geven met lauw regenwater. Let er op dat ze nooit te lang nat blijven anders kunnen ze gaan rotten. Hou ze daarom onderste boven en schud voorzichtig het water eraf. Ook een handige tip om ze op een theedoek te drogen. De woestijnplantjes hebben 1 keer per week water nodig en de groene 2 keer per week. Heeft je luchtplantje bloemen zorg er dan voor dat deze niet nat worden anders kunnen ze gaan rotten. Dat zou erg zonde zijn.
Is het een erg hete zomer dan zullen ze wat vaker water nodig hebben. Je kunt dit ook zien aan krullende bladeren.
Licht
Zorg er voor dat de luchtplantjes genoeg licht krijgen maar plaats ze niet in het volle zonlicht. Voor het raam kan best maar niet waar zonlicht doorheen komt.
Lucht
Ze heten niet voor niks luchtplantjes. Lucht is zeer belangrijk voor deze planten omdat ze voeding en water uit de lucht halen. Ze mogen dan ook zeker niet in een afgesloten pot of bak geplaatst worden. Er moet altijd een opening zijn waardoor ze frisse lucht kunnen opnemen. Hang ze niet boven de verwarming, plaats ze liever op een plek waar veel frisse lucht circuleert maar ze houden dan weer niet van te koude lucht.
Op zoek naar leuke trendy luchtplantjes? Via onderstaande webshops zijn ze te koop:
Nog een paar handige tips
Zie je bruine bladeren tevoorschijn komen? Dan heeft de plant wat meer water nodig. Bruine bladeren kun je gewoon met een schaar afknippen. Als het luchtplantje teveel water heeft gehad dan lukt het meestal niet zo goed meer om deze te redden. Wil je toch een poging doen, laat het dan goed drogen op een lichte plek.
De plant houdt van temperaturen tussen de 10 en 32 graden. Gelukkig niet zo moeilijk dus.
Je kunt in je interieur alle kanten op met luchtplantjes. Mocht je een beetje creatief zijn kun je je helemaal uitleven. Hieronder een paar toffe voorbeelden als inspiratie.
Foto’s via Shutterstock.
Dit artikel bevat affiliatelinks. Mocht jij op een link klikken en een aankoop doen, dan verdien ik een klein bedrag hiervoor. Dit kost jou uiteraard verder niets.