Kamerplanten in leven houden
Al vanaf dat ik me kan herinneren heb ik altijd van planten gehouden, maar blijkbaar niet genoeg om ze ook echt in leven te houden. Ik zette de kamerplanten op willekeurige plekken neer, dacht er niet aan of ze wel tegen de volle zon zouden kunnen en vergat ze ook vaak water te geven. Zelfs vetplanten en cactussen overleefden het niet. Maar kamerplanten in leven houden gaat me nu best goed af. Ik durf zelfs te experimenteren met stekjes en kamerplanten op hydrocultuur. Daar binnenkort zeker meer over.
Babyplantjes
Mijn serieuze interesse in kamerplanten begon een paar jaar geleden weer door het pannenkoekplantje oftewel Pilea peperomia. Volgens mij is dat bij heel veel mensen zo begonnen. Het plantje was en is eigenlijk nog steeds zeer populair en dat snap ik ook wel. De pannenkoekplant ziet er geweldig uit en is heel makkelijk te stekken. Er komen vanzelf babyplantjes die je uiteindelijk in een eigen potje kan zetten.
Dus toen ik het plantje na maanden nog steeds alive and kicking op de eettafel had staan durfde ik het aan om andere planten aan te schaffen. Ook deze deden het zeer goed en inmiddels heb ik over de 40 planten in huis. Planten in leven houden is zwaar verslavend.
Kamerplanten in leven houden
Ik wil je met mijn tips helpen zodat ook jij planten in leven kan houden. Ja ook voor jou is er hoop en met onderstaande tips gaat het je echt lukken! Je moet wel bereid zijn om je te verdiepen in de verzorging van de verschillende planten, niet alle planten hebben natuurlijk dezelfde zorg nodig. Geloof me, je gaat het uiteindelijk echt leuk vinden wanneer je ziet dat je planten het bij jou naar hun zin hebben.
Zet je planten op de juiste plek
Niet elke plant vraagt dezelfde plek. De ene plant kan goed tegen veel (zon)licht de ander doet het goed in de schaduw of halfschaduw. Zet dus niet al je planten in het raamkozijn. Veel planten zullen hun blaadjes verbranden in het felle zonlicht. Heb je na wat onderzoek de juiste plek gevonden, laat ze dan het liefst daar ook lekker staan. Verplaats ze niet te vaak, planten kunnen hierdoor gestrest raken. Wel raad ik je om om je planten zo af en toe te draaien, zo blijven ze mooi in verhouding groeien in plaats van naar een kant.
Water geven
Dit kan best even een dingetje zijn. Niet elke plant vraagt dezelfde hoeveelheid water. Soms kan je het aan de plant zien wanneer deze water nodig heeft, dan gaan de blaadjes zielig hangen. Zelf stop ik mijn vinger diep in de aarde. Is de aarde droog dan is het weer tijd om water te geven, voelt het nog vochtig, sla dan even over. Let goed op de hoeveelheid die je geeft, de meeste planten houden niet van natte voeten. Het beste is om altijd de plant in de binnenpot te laten zitten, zo kan het overtollige water makkelijk weg. Sommige planten houden er van om besproeid te worden en in de winter geef je ze minder vaak water. Dan gaan ze namelijk in de ruststand.
Verpotten
De lente is de beste tijd om je plant te verpotten. Vanaf maart tot en met juni. Ze krijgen dan sneller nieuwe wortels en energie door de warmere temperaturen en de lichte dagen. Gebruik dan potgrond en geen aarde uit je tuin. Mocht je een plant hebben die echt uit zijn pot knalt in de donkere maanden dan zou ik hem toch gewoon verpotten maar let dan extra goed op dat je de wortels niet beschadigd.
Voeding
Je planten hebben in de lentemaanden ook genoeg voeding nodig omdat dit het groeiseizoen is. Ze kunnen dan extra ondersteuning goed gebruiken. In de winter geef je geen voeding omdat ze in ruststand staan.
Pas op met huisdieren
Heb je huisdieren let dan op dat je geen giftige planten in huis hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Mijn kat en hond laten mijn planten gelukkig met rust.
Zorg voor goede luchtvochtigheid
Krijgen je planten bruine puntjes en randjes of verkleuren ze zelfs helemaal, ook al geef je ze trouw water? Dan is de luchtvochtigheid te laag in huis. Zeker als de verwarming in de koude maanden op volle toeren draait. De plant verdampt dan meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren. Je kunt je planten besproeien maar niet elke plant vind dit fijn. Zelf heb ik radiatorbakjes hangen en een luchtbevochtiger. Je kunt natuurlijk ook gewoon kommetjes met water bij de verwarming zetten of schaaltjes water tussen je planten.
Nog even wat laatste snelle tips… Verwijder afgestorven bladeren, check op plagen en ziektes. Zoals spint, rouwvarenvliegjes, trips, schimmel, mozaïekvirus en ga zo maar door.
Ik ben geen pro in het verzorgen van planten ook ik leer nog elke dag bij. Op Facebook ben ik lid van vele groepen met duizenden plantenliefhebbers en daar heb ik veel kennis vergaard. Ook het lezen van blogs heeft me zoveel wijzer gemaakt. Toch hoop ik dat ik je heb kunnen helpen met mijn tips over kamerplanten in leven houden.
Uitgelichte foto van kamerplanten via Shutterstock.
Misschien ook leuk om te lezen, zelf een ecosysteem maken.
Deze blog bevat affiliate links, mocht jij een aankopen doen via één van deze links dan ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou verder niets, maar help je mij wel om de website van Save the Mama te verbeteren!
One comment