12 x Halloween weetjes

9 0

Lekker griezelen

Nog één dagje slapen dan is het weer Halloween, hét griezelfeest van het jaar. Lekker griezelen ik hou er wel van. Elk jaar gaan wij naar mijn schoonzusje die thuis een Halloween feestje geeft en daarna gaan we met zijn allen richting het speciaal ingerichte Halloweenbos in Zwijndrecht. Je staat er wel even voor in de rij want het is elk jaar weer superdruk, maar erg leuk voor de kids, ook voor volwassenen trouwens. Ik ben een grote Halloween fan en ben eens op zoek gegaan naar leuke weetjes. Lees je mee?

12 leuke Halloween weetjes

1.Halloween wordt gehouden op 31 oktober, dit is de laatste dag van de Keltische kalender, dus eigenlijk was het dan oudejaarsavond. Het nieuwe jaar begon dus op 1 november.

2. De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve dit is de avond voor Allerheiligen op 1 november. Christenen dragen deze allerheiligendag op aan alle heiligen die geen speciale dag voor zichzelf hadden.

3. De kleuren oranje en zwart staan voor Halloween, oranje is de kleur van pompoenen en herfst en zwart staat voor dood en duisternis.

4. Het verkleden met Halloween is een Keltische traditie waarbij jonge mannen zich in het wit hulden en hun gezichten zwart verfden met as, om zo de boze geesten te verjagen. Jaren later ging iedereen zich verkleden zodat de boze geesten hen niet zouden herkennen.

5. Samhainophobia is de angst voor Halloween.

6. Jack O’Lantern, een uitgeholde pompoen waar een eng gezicht is uitgesneden. Volgens een Ierse legende is deze typische Halloween decoratie vernoemd naar een gierige man genaamd Jack. Hij bedonderde de duivel een paar keer en zo werd hem de toegang tot hemel en hel ontzegd. De duivel gooide Jack een gloeiend kooltje na. Jack stopte het kooltje in een knol en had zo een lantaarn die voor hem de weg verlichtte. Oorspronkelijk werden er dus knollen gebruikt om deze lantaarns te maken. Het schijnt dat de ziel van Jack nog steeds op aarde ronddwaalt!

7. Trick or treat, dit betekent snoep of je leven, het gebruik van snoep ophalen door kinderen is een middeleeuws gebruik, waarbij mensen bedelden voor voedsel om in ruil daarvoor te bidden voor mensen.

8. In Mexico vieren ze in plaats van Halloween, the day of the dead op 1 en 2 november. De stedelingen verkleden zich als geesten en paraderen over straat.

9. Er wordt beweerd dat wanneer je je kleren binnenstebuiten draagt op Halloween en je achteruit loopt je een heks zult tegenkomen.

10. Het zien van een vleermuis op Halloween werd beschouwd als nogal een onheilspellend teken. Als een vleermuis drie keer vliegend rond het huis werd gezien, betekende dat iemand in dat huis spoedig zou sterven. Of als er een vleermuis in je huis rond vloog dan zou je huis haunted zijn, de geesten hadden dan de vleermuis in huis gelaten.

11. The Village Halloween parade in New York is de grootste Halloween parade in de Verenigde Staten. De parade bestaat uit 50.000 deelnemers en trekt meer dan 2 miljoen toeschouwers.

12. Op 28 oktober wordt in Amerika het meeste snoep verkocht. Ook worden jaarlijks miljoenen dollars uitgegeven aan Halloween kostuums en feesten.

Ik ben weer aardig wat wijzer geworden over Halloween. Hoe breng jij Halloween door of doe je er niets aan? Wij hebben vanavond nog een feestje in de buurt en delen ook snoep uit aan de deur. Ik heb mijn oudste zus zo ver gekregen dat zij verkleed als heks de deur open doet. Ook ga ik een aantal versieringen ophangen om het nog griezeliger te maken voor de kids die aan de deur komen Trick or treaten.

Halloween weetjes

Bovenstaande foto maakte ik twee jaar geleden in het Halloweenbos, pretty scary right?

Bron: Wikipedia

Uitgelichte  foto: Stocksnap.io, bewerkt met Rhonna designs app

9 Comments
 • Vlijtig Liesje
  oktober 30, 2015

  Ieh, dat plaatje vind ik echt griezelig. En dat verhaal van die vleermuizen trouwens ook. Want die hebben we hier best veel….
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…RoerloosMy Profile

  • Savethemama
   oktober 31, 2015

   Haha ja best eng he die foto. Hier zie ik nooit vleermuizen, vind ik best jammer. Aparte beesten zijn het

 • Frederique
  oktober 31, 2015

  Samhainophobia! Ik wist helemaal niet dat hier een term voor was!
  Frederique onlangs geplaatst…10 random weetjes over NintendoMy Profile

  • Savethemama
   oktober 31, 2015

   Nee ik ook niet, had er nooit van gehoord.

 • Lodi
  oktober 31, 2015

  Wat ontzettend leuk om al die weetjes te lezen. Jaren lang ging ik op Halloween feesten in een Ierse Pub in Amsterdam. dagen waren mijn zus en ik dan bezig met het kostuum. Ik ben zelfs eens bij de grote parade in San Francisco geweest. Ongelofelijk wat je dan ziet.
  Hier vieren we 11 november dus dan gaan we met onze lampionnetjes lopen. Het huis is wel een beetje versierd. Omdat mijn zus in Amerika woont en mij n neefjes vanavond gaan feesten, krijgen we altijd toch wat mee van Halloween
  Lodi onlangs geplaatst…Ik voel me weer als nieuw!My Profile

  • Savethemama
   november 1, 2015

   Oh wauw wat gaaf dat je bij een grote parade bent geweest, ik ben jaloers haha

 • Charlotte
  oktober 31, 2015

  Haha wat grappig dat er serieus een naam is voor de angst voor Halloween 🙂
  Charlotte onlangs geplaatst…De speen afbouwen, wanneer is het goede moment?My Profile

 • Volgmama
  oktober 31, 2015

  Wat een enge foto!
  Volgmama onlangs geplaatst…Say Boooo! Happy Halloween!My Profile

 • Ilse van Kreanimo
  september 21, 2016

  Ik wist ze al bijna allemaal.

  Ik heb Engelse les gegeven en daar hadden we het jaarlijks over Halloween, uiteraard. 🙂

  Die foto – brrrrrrrrrrrr

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.