Thuisbevallen, de redenen waarom ik dat niet wilde

4 0

Thuisbevallen? Nee ik niet

Heb ik het laatst nog over geboortekaartjes, heb ik nu weer over de bevalling. Nee ik moet je teleurstellen, ik heb echt niets op te biechten. Laten we het maar houden op mijn gierende hormonen en mijn leeftijd. Laatst las ik dat steeds minder vrouwen voor thuisbevallen kiezen en toen vroeg ik mezelf af waarom ik dat ook alweer niet wilde. Mijn eerste zwangerschap liep op rolletjes, de tweede was ik iets minder energiek maar verder had ik niet veel te klagen. Maar beide keren vond ik het doodeng om te bevallen. Ik zag op tegen de pijn en was beide keren bang dat er iets mis zou gaan. Want ja stel je voor… Je moet er toch niet aan denken.

De redenen waarom ik niet thuis wilde bevallen

Veilig gevoel – In het ziekenhuis heb je alle hulp direct in je omgeving en zijn er artsen en verpleegsters in de buurt die je in de gaten houden. Is er iets mis kunnen ze meteen actie ondernemen.

Gynaecoloog en medische apparatuur – Dit binnen handbereik en daardoor ben je waarschijnlijk geruster en ontspannen wat ook weer gunstig is voor je bevalling.

Pijnstilling – Mocht je teveel pijn hebben, uitgeput raken en de weeën niet meer kunnen opvangen kun je om pijnstilling vragen.

Complicaties – Je bent al in het ziekenhuis, dus mochten er complicaties voordoen hoef je niet meer vervoerd te worden.

De buren horen je niet – Je buren hebben geen last van jouw kreten van de pijn en het persen.

Geen rommel in huis – Je hebt geen extra wasgoed en dat soort dingen.

Wel thuisbevallen?

Natuurlijk zijn er ook genoeg voordelen als je wel kiest voor thuisbevallen. Thuis heb je meer privacy er heerst een intieme sfeer en je kunt gewoon helemaal jezelf zijn. De verloskundige komt naar jou toe en je hoeft dus niet met weeën vervoerd te worden. Ook blijft verloskundige de eerste paar uren bij je om je te ondersteunen. En thuisbevallen wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Kies je voor thuisbevallen dan zijn er een aantal dingen die je nodig hebt voor tijdens de bevalling maar ook voor na de bevalling. Deze kun je bijvoorbeeld bestellen bij Monozorg.Denk maar aan bedverhogers of een waterdichte matrashoes.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Of ben jij al thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Foto ziekenhuis via Shutterstock 

save the mama

4 Comments
 • Jacqueline
  maart 19, 2017

  Bij de eerste ben ik in het ziekenhuis bevallen en dat is me niet zo goed bevallen. Het was toen superdruk en het duurde erg lang voordat er iemand kwam kijken. En dan ook elke keer weer iemand anders.
  Bij de tweede wel thuis bevallen en dat vond ik wel erg prettig. Je hoeft dan niet met je beurse lijf en ukkie weer de auto in, hebt een kraamverzorgster bij je in huis en alles is gewoon lekker vertrouwd.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Nieuwe criteria EDS: wat verandert er?My Profile

 • Roelina
  maart 19, 2017

  3 keer hoog en droog in het ziekenhuis. Alle 3 bewust en gewenst om de redenen die jij noemt. Alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Dat gaf mij een gerustgesteld gevoel, toch ook niet onbelangrijk bij zoiets mega als een bevalling, En uit ervaring kan ik zeggen: die roze olifanten puffen superfijn weg (lees: hulde aan pijnbestrijding)

 • Lieke van Veen
  maart 20, 2017

  Als ik al kinderen zou willen, zou ik graag thuis willen bevallen omdat ik me dan meer op mijn gemak voel.

 • rachel
  maart 21, 2017

  ik ben met beide meiden bewust thuis bevallen en dat beviel me super goed!! lekker vertrouwd en gewoon in mijn eigen bedje. tuurlijk als het zkh zou moeten oke ook prima maar juist ik raad weer iedereen aan thuis te bevallen 😉
  rachel onlangs geplaatst…Too Much Information Tag, TMI tagMy Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.