Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak

11 0

Spik en span

Mijn moeder was een echte huisvrouw. Ze werkte niet, zorgde voor mij en mijn zussen, mijn vader en het huishouden. En dat huishouden was echt een ding bij haar. Misschien kan ik het wel een kleine obsessie noemen. Elke dag stond ze vroeg op, meestal tegen een uur of vijf en het eerste waar ze mee begon nog voordat de rest in huis wakker werd was de stofdoek pakken. Ze stofte elke dag, niet één maar twee keer. En dat niet alleen, ook stofzuigen gebeurde bij ons twee keer per dag. Ik weet niet of ze het uit verveling deed of dat ze gewoon geobsedeerd was door het hebben van een huis dat spik en span was.

In heel veel opzichten lijk ik op mijn moeder, maar helaas heb ik niet haar schoonmaak genen geërfd. Ik ben niet zo’n Mien Dobbelsteen die de hele dag met het huishouden bezig is en misschien moet ik daar wel blij om zijn. Ik moet er niet aan denken…

Grote voorjaarsschoonmaak

De nodige dingen die in huis moeten gebeuren doe ik natuurlijk gewoon. Wel met enige tegenzin maar als het iets is wat ik uit kan stellen doe ik dat maar al te graag. Schoonmaken en opruimen is gewoon niet mijn favoriete bezigheid. Van wie wel eigenlijk? Maar het is gelukkig is niet zo erg dat mijn huis een vuilnisbelt is. Toch…wanneer de lente dichterbij komt krijg ik kriebels. Echte schoonmaak kriebels, die zich uiten in een grote voorjaarsschoonmaak. En laat ik nou net een huis hebben met drie verdiepingen. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar die voorjaarsschoonmaak doe je niet even in een dag. Was dat maar waar!

Hoe pak ik die voorjaarsschoonmaak aan?

Slaapverdieping

Ons huis heeft dus drie verdiepingen en per verdieping trek in een dag uit. Een hele dag is natuurlijk wel wat veel, maar tussendoor las ik pauzes in. De bedoeling is om met de bovenste verdieping te beginnen. Hier bevinden zich twee slaapkamers, de badkamer en de overloop waar de wasmachine en droger staan. Met zo’n voorjaarsschoonmaak doe je dingen die je normaal gesproken niet zo vaak doet. Of misschien jij wel maar ik niet. Ik schuif bijvoorbeeld mijn bed niet vaak naar voren om echt bij de plinten achter het bed te kunnen. Normaal ga ik met de stofzuigerstang onder mijn bed langs en probeer ik de plinten mee te pakken. Ook stofzuig ik nu de matrassen, en keer ze om. Het bed neem ik af met een natte en droge doek en de dekens, dekbedden en kussens krijgen een wasbeurt. De kamer van mijn dochter heeft pas een opknapbeurt gekregen dus daar hoef ik gelukkig niet zoveel te doen omdat we toen ook al grondig hebben opgeruimd en schoongemaakt. De badkamer krijgt een natuurlijk een extra goede beurt.

Woonkamer

Van de bovenste verdieping gaan we een verdieping lager naar de woonkamer. Deze keer ik helemaal ondersteboven. Alle meubels schuiven we naar voren en opzij, ik kan me herinneren dat mijn moeder vroeger alle planten en meubels naar de tuin verplaatste om zo alles goed schoon te kunnen maken. Maar dat ga ik mooi niet doen. Ik ben er over na aan het denken om een stoomreiniger te huren zodat ik de bank eens een keer goed schoon kan krijgen want die ziet er echt niet uit.

Benedenverdieping

Op de benedenverdieping is de keuken, toilet en de slaapkamer van mijn oudste dochter. Deze verdieping vind ik het vervelendst om te doen en daar zie ik dan ook wel een beetje tegenop maar het moet toch echt gebeuren. Van de gedachte alleen al om de oven te reinigen en de keukenkastjes leeg te halen krijg ik al hoofdpijn. Maar goed, ik ga me alvast mentaal voorbereiden op de week dat ik de voorjaarsschoonmaak ga doen. Ik ben wel heel erg benieuwd of jij een grote voorjaarsschoonmaak doet en hoe jij dat aanpakt. Dus vertel!

Foto schoonmaakgerei via Shutterstock.

11 Comments
 • marije
  maart 6, 2017

  Ik zou het heel graag willen doen maar ik kan het lichamelijk niet. Plus dat ik geen schoonmaakgenen heb gekregen ??

  Heel veel succes met schoonmaken!

  • Savethemama
   maart 8, 2017

   Dankjewel Marije, nu nog moed verzamelen haha

 • Madeleine
  maart 6, 2017

  Wat een leuk en origineel artikel 🙂 Alvast succes met je voorjaarsschoonmaak! Nu de zon schijnt krijg ik zin om de ramen te lappen.

  • Savethemama
   maart 8, 2017

   Haha nou leef je uit, ik heb ook nog wel wat ramen voor je om te doen.

 • Babs
  maart 6, 2017

  Ik vind schoonmaken eigenlijk best fijn om te doen. En een heerlijk fris huis en zeker de slaapkamer hou ik graag bij.
  Ik plan nooit een echte voorjaarsschoonmaak, wel slim om de matrassen extra schoon te maken.
  Mijn moeder werkte ook niet en zorgde voor alles. Ik zie haar nog zware kleden en matten kloppen.. ik hielp ook vaak mee dan. Respect voor de moeders van toen!
  Babs onlangs geplaatst…Kaya presenteert moederdagcollectie met unieke gegraveerde sieraden (plus winactie!)My Profile

  • Savethemama
   maart 8, 2017

   Nou inderdaad respect voor de moeders van toen. Toen was het toch allemaal even anders met heel veel dingen.

 • rachel
  maart 7, 2017

  ik ben een freak daarin want ben gek op schoonmaken en het is hier elke dag wel voorjaarsschoonmaak ……alles moet gestofzuigd zijn, gedweild, gestoft en glad liggen hahah ja beetje ocd ja, maar dat had mijn moedertje ook, die was ook altijd bezig 😉
  rachel onlangs geplaatst…Dromen…My Profile

  • Savethemama
   maart 8, 2017

   haha ik moet er niet aan denken elke dag een voorjaarsschoonmaak

 • Vlijtig Liesje
  maart 7, 2017

  Ik heb niet echt een grote voorjaarsschoonmaak. Hoewel ik op 21 maart wel alle wintergordijnen vervang door de zomergordijnen, en kussenhoezen vervang. Telt dat ook?
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Top 10 ongezonde toevoegingen in jouw etenMy Profile

  • Savethemama
   maart 8, 2017

   Dat telt zeker ook!

 • Anne - Simple Thoughts
  maart 9, 2017

  Ik doe niet echt aan een echte voorjaarsschoonmaak. Ik doe dat verspreid over het hele jaar. Ongeveer per kamer of grote klus ga ik het hele huis door en dan begin ik weer van voor af aan. Dat betekend trouwens niet dat dit in een maand klaar is ofzo, ik doe er wel eventjes over, haha!
  Is het bij jou al gelukt met de grote schoonmaak?
  Anne – Simple Thoughts onlangs geplaatst…Toedels februari, hallo maart!My Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.