De jaren 80, wat deed ik toen ik 11 jaar was

10 0

De jaren 80 in volle glorie

Mijn jongste dochter is nu 11 jaar, computers, laptops, smartphones etc. ze is er mee opgegroeid en ze weet niet anders. Van de week zat ik even weg te dromen en toen bedacht ik mij ineens dat veel dingen waar ik mee ben opgegroeid voor haar totaal onbekend zijn. Ik ben geboren in 1974 en ik heb dus de jaren 80 in volle glorie meegemaakt, voor mij een onvergetelijke tijd en ik mis die jaren altijd nog. In 1985 werd ik 11, net zo oud als dat mijn jongste dochter nu is. Wat deed ik eigenlijk in die tijd toen ik 11 jaar was? Veel dingen kan ik mij nog goed herinneren maar ik ben ook veel vergeten. Tijd om mijn geheugen eens op te frissen en even terug in de tijd te gaan.

Mega fan van Madonna

Zoals vele anderen was ik mega fan van Madonna, ik kocht haar albums op cassettebandjes, mijn kamer hing vol met posters uit de Hitkrant en had plakboeken vol met allerlei plaatjes die ik maar kon vinden in tijdschriften. Grote kruis oorbellen, kettingen met kruizen, armen vol met armbanden en zelfs met carnaval ging ik verkleed als Madonna. Helaas heb ik er geen foto van maar ik weet nog dat ik een tijger minirokje aan had, een kanten hemdje, kanten legging, getoupeerd haar en heel veel make up. Ik had heel veel favoriete nummers van Madonna maar tot nu toe is “Dress you up in my love” nog steeds favoriet. Ik kon het hele dansje uit mijn hoofd.

Cassettebandjes

Als ik nu aan mijn dochter vraag, weet je wat een cassettebandje is, kijkt ze mij aan alsof ik gek ben. Ze kent het totaal niet, maar ik had een hele verzameling. Liedjes van de radio opnemen en dan werd je pissed off wanneer er door het liedje heen gepraat werd.

Walkman

Een erg populair apparaatje in de jaren 80 was de walkman, daar stopte je je cassettebandjes in en kon je lekker naar muziek luisteren. Opladers hadden we toen nog niet, dus gingen er gewoon batterijen in en om je batterijen te sparen, spoelde je het cassettebandje terug met een potlood in het gaatje. Alleen was je hier wel even mee bezig.

de jaren 80

de jaren 80

Jaren 80 tekenfilms

In de jaren 80 werden tekenfilms nog niet nagesynchroniseerd dus keek je ze gewoon in het Engels, met of zonder ondertiteling. Zo heb ik eigenlijk ook best goed Engels leren verstaan. Ik was onder andere groot fan van Inspector gadget, He-man, She-ra, Jayce and the wheeled warriors en Jam and the holograms. Ik miste geen enkele aflevering.

Buitenspelen

Buitenspelen deed ik elke dag, na schooltijd eerst even wat eten en drinken en dan de hele middag tot het tijd was voor het avondeten. Fietsen, touwtjes springen, springen op mijn lolobal, knikkeren, rolschaatsen op die blauwe gele dingen. Mijn favoriete spel was busjetrap, verstoppertje met een bal. Ik vraag me af of kinderen dit nog spelen, die jongste van mij weet nog geeneens wat het is. Dit waren trouwens ook nog de jaren dat je in de winter wekenlang kon schaatsen op bevroren vijvers en werden we verrast met een dik pak sneeuw. En in de zomervakantie had ik een abonnement op het buitenzwembad.

Top 40 uit 1985

Heel veel liedjes uit 1985 en 1986 ken ik nog, en ook nog eens allemaal uit mijn hoofd. Heerlijk om keihard te draaien en de buren gek te maken met mijn kattengejank. Ik heb een heleboel favorieten uit die tijd, maar dat is echt teveel om op te noemen.

Modetrends

Veel felle kleuren, hoofdbanden, veel unisex kleding. Denk maar aan spijkerbroeken, truien en t-shirts. Mensen droegen heel veel sportieve kleding, beenwarmers, elastische hoofd en buikbanden en sneakers. Ik kan me nog herinneren dat ik wielrenners broekjes droeg, tuinpakken, lange kokerrokken. En ook de strakke mini rokjes en lange wijde rokken waren in allerlei kleuren in de mode. Trendsetter in het jaar 1985 was natuurlijk Madonna, visnet truitjes, beenwarmers, korsetten, grote oorbellen en heel veel armbanden en kettingen om.

Tv series

Series waren er in de jaren 80 ook genoeg. Ik keek samen met mijn ouders en zussen samen trouw naar Miami vice, Moonlighting, Dynastie, the A-team, Growing pains, Knightrider, Magnum, Punky brewster, Golden girls, Family ties, Twilight zone, Cosby show, Who’s te boss, Hill street blues. Echt er waren toendertijd zoveel toffe series op tv. Eigenlijk waren alle bovenstaande series mijn favoriet.

Zo dat was even leuk om terug in de tijd te gaan. Ik heb een paar uren doorgebracht op Youtube en lekker mee geblerd. Mijn dochters vonden er geen hol aan, maar dat kan mijn niets schelen. Af en toe is het even heerlijk om terug in de tijd te gaan en na te denken wat voor leuks je allemaal deed toen je jonger was.

Foto cassettebandjes en walkman via Shutterstock.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

10 Comments
 • Nicole
  januari 25, 2017

  Aaah in 1985 werd ik geboren hihi.. Maar ik herken je sentiment wel hoor. Vind het ook heerlijk om even terug in de tijd te gaan!
  Nicole onlangs geplaatst…Ik kijk nu al uit naar..My Profile

 • Jacqueline
  januari 25, 2017

  Ik ben net ietsje meer van de 90’s, mijn 11e verjaardag vierde ik in 1990, maar herken wel veel van wat je noemt.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Yoga en hypermobiliteit: geen goed idee?My Profile

 • Roelina
  januari 25, 2017

  oh heerlijke blog dit, ik ben geboren in the 80’s (81 om precies te zijn) en ben dus meer een 90ies girl. Maar ik herken zoveel van de 80’s. Dat terugdraaien van je walkman met een potlood, zeer zeker! En wat dacht je van bandjes waar je zo vaak opnieuw wat had opgenomen, dat je de oude muziek er op een gegeven moment gewoon onder door hoorde… Of later de discman, die dan steeds oversloeg wanneer je ergens overheen fietste… Goeie ouwe tijd!

 • Ada roukema-lamens
  januari 25, 2017

  Kan geen Madonna meer horen ..en dat is jouw schuld haha..

 • Ada roukema-lamens
  januari 25, 2017

  Kan geen Madonna meer horen…en dat is jouw schuld haha

 • Dewi
  januari 25, 2017

  O G ik voel mij oud! Ik ben van ’76. Herkenbaar, die cassettebandjes, Madonna. Ik was echt mega fan! En op zaterdagavond voor de tv met het hele gezin naar Ron’s Honeymoon show kijken ..die goede ouwe tijd ?
  Dewi onlangs geplaatst…Fabulous mom: BarbaraMy Profile

 • Marijke
  januari 25, 2017

  Ja herkenbaar! Super leuk!
  Mijn walkman en wat bandjes heb ik bewaard, dus ik kan het ze nog eens laten zien. Of hij het nog doet? Geen idee eigenlijk.
  Marijke onlangs geplaatst…Traktatie 12 jarig meisjeMy Profile

 • Josine
  januari 25, 2017

  Wat een feest der herkenning! Ik ben geboren in 1981 maar met een oudere zus toch heel wat meegekregen. Ik vond dat toen trouwens niet het leukste liedje, en nu wel (jaja heb de verzamel CD’s)!
  En het leuke is, die mode van toen is nu dus weer helemaal hot. Hoe tof!
  Die foto van die walkman, bandje en potlood.. Jaaaa! Ik had een My First Sony, die zonder koptelefoon ook als radio fungeerde. De bomb!!
  Josine onlangs geplaatst…mijn handtasMy Profile

 • Anita
  januari 26, 2017

  Hier van ’83 maar ook uren doorgebracht op straat en deden veel aan stoepranden en inderdaad touwtje springen en knikkeren. Hekel aan de dj die door de nummer heen praat want dan kon je weer opnieuw wachten totdat het nummer gedraaid werd. En series waren toen inderdaad echt goed, was vooral dol op MacGyver.
  Anita onlangs geplaatst…Bijna mama tagMy Profile

 • Els
  januari 26, 2017

  Oooh, een walkman, die had ik ook. Mijn walkman had zelfs radio… kon ik “stiekem” in bed naar het voetballen luisteren. Ik mocht de eerste helft op TV zien en dan slapen. Ik dacht dat ik het stiekem deed, maar mijn moeder wist en vond ik stiekem wel prima ;-).
  Els onlangs geplaatst…Knutselen: Clear StampsMy Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.