Aftrek energiekosten zzp-er

1 0

Aftrek van een deel van je energiekosten als zzp-er

Mijn man is zzp-er en is dagelijks vele uren van huis. Nu weet ik dat wanneer je als zzp-er veel vanuit huis werkt je recht hebt op aftrek voor een deel van je energiekosten. Mijn man werkt ook af en toe vanuit huis achter de laptop om opdrachten binnen te halen, facturen opstellen, netwerken, de boekhouding en nog wat andere administratieve rompslomp. Dus ik was weleens nieuwsgierig.

Zakelijke energie vergelijken

Ik heb een avondje uitgetrokken voor zakelijke energie vergelijken en ik ben er inmiddels achter dat mijn man als zzp-er onder de kleinzakelijk gebruiker valt. Maar… nog niet helemaal.

Wanneer ben je kleinzakelijk gebruiker?

  • Je betaalt maandelijks een voorschotbedrag en je ontvangt een jaarrekening.
  • Je ontvangt de kosten voor levering en netbeheer op één factuur.
  • Je elektriciteitsaansluiting is kleiner dan 3 x 80 Ampère en/of je gasaansluiting is kleiner dan 40 m³ per uur.

Aan bovenstaande voldoet hij zeker. Maar de laptop die hij gebruikt voor zijn werkzaamheden in huis, die gebruik ik ook voor mijn blog. Deze laptop is van mij dus deze staat niet op zijn ondernemingsbalans en zo valt hij buiten de boot. De oplossing ligt natuurlijk voor handen en dat is, dat hij een eigen laptop aanschaft voor zijn bedrijf zodat deze wel op de ondernemingsbalans kom te staan. Dan kunnen we verder met verschillende energieleveranciers vergelijken.

Jij kunt dus als zzp’er in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Maar alleen als je vanuit huis werkt met apparaten die veel energie verbruiken en die dus ook op je ondernemingsbalans staan. En dan ben je er nog niet want dan moet je de energiekosten per apparaat nog berekenen. Dan pas weet je of je als zzp-er in aanmerking komt.

Ben je ook nieuwsgierig geworden hoeveel energie een apparaat verbruikt, ook als je geen zzp-er bent? Dan kun je op deze website een handige tool gebruiken.

Aftrek van de btw van je energiekosten

Ook heb je wanneer je als zzp-er vanuit huis werkt recht op aftrek voor een deel van de btw over je energiekosten. Je kunt hierbij gebruikmaken van de oppervlaktemethode. Hiermee bereken je welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Berekenen

Je berekent de energiekosten van je hele huis, dus ook je werkruimte. Bereken het vloeroppervlak van je werkruimte in vierkante meters en bereken het totale vloeroppervlak van je huis in vierkante meters . De energiekosten van je werkruimte is dus het totaal vloeroppervlak van de werkruimte gedeeld door het vloeroppervlak van je hele huis X de totale energiekosten van je huis. Het lijkt ingewikkeld maar het valt reuze mee.

Eerst mijn man maar eens een nieuwe laptop laten kopen en dan kunnen we gaan vergelijken en achterhalen of hij echt recht heeft op aftrek.

Foto werkplek via Shutterstock

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.