3 boeken voor hulp bij creatief schrijven

6 0

Hulp bij creatief schrijven

Al eens eerder heb ik verteld dat ik van schrijven hou, dat is ook één van de redenen dat ik met Save the Mama ben begonnen. Toen ik klein was en net hele zinnen kon schrijven, zat ik met een schrijfblok en fijnschrijver al verhaaltjes te verzinnen. Ik vermoed niet dat ik ooit een boek zal schrijven maar ik wil wel graag mijn schrijfskills verbeteren en misschien kan ik dan in de toekomst wel korte verhalen schrijven. Natuurlijk zijn er geboren getalenteerde schrijvers maar creatief schrijven kan je ook leren, je moet er alleen heel hard voor werken. Of je dit doet door middel van een cursus of boeken die jou daarbij helpen dat maakt niet uit, het draait er eigenlijk nog meer om dat jijzelf er voor de volle 100% voor gaat. Dat wordt je ook uitgelegd in de boeken die ik je zometeen ga laten zien. Deze boeken helpen jou om beter te worden in het creatief schrijven, ook handig voor het bloggen trouwens.

Schrijven vanuit je hart

boeken voor hulp bij creatief schrijven

Schrijven vanuit je hart, voor het eerst uitgebracht in 1986 onder de orginele naam “Writing down the bones”. Nu 30 jaar later nog steeds een bestseller en volgens vele DE schrijfbijbel én klassieker die iedereen die creatief wilt schrijven gelezen moet hebben. Dus ook bloggers! Dit boek geeft je zoveel zin in schrijven en leert jou hoe de wereld om je heen een plek van inspiratie wordt. Het boek bevat 64 korte hoofdstukjes van hooguit 3 pagina’s de opdrachten in het boek stimuleren je om te schrijven alsof de wereld vergaat. Schrijven vanuit je hart koop je voor 14,95.

Goldbergs boekje, al in 1986 in de VS verschenen, stelt in diens geest het schrijven voor als een manier om het eigen leven te doorgronden en geestelijk gezond te worden. Volgens Goldberg zal wie zich in het schrijven oefent (schrijfblokken volschrijven ook onder soms bizarre omstandigheden) merken dat je je zo op den duur met je hele leven gaat bezighouden. Dat is schrijven vanuit de essentie van het schrijvende individu, en zo intens, dat de spraak van de geest loskomt. De combinatie van de nadruk op de boeddistische natuur van de mens, het geloof in een goed resultaat en de optimistische Amerikaanse opvatting over ‘de kracht van positief denken’ wekt hier de illusie dat iedere schrijver ook een goed schrijver kan worden.

Schrijven kreng

boeken voor hulp bij creatief schrijven

Behalve dat Schrijven kreng superfijn weg leest en geweldig humoristisch is geschreven, is de titel natuurlijk ook top verzonnen. Wanneer je dit boek leest lijkt het net of je een magazine aan het lezen bent door de opbouw van verschillende lettertypes en illustraties. Tussen de vele tips door vind je er ook erg grappige schrijfopdrachten in, dus je snapt het al… de tips kun je meteen toepassen. Schrijven kreng kost 15,00.

Je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

ZIN, Lust in je leven door te schrijven

boeken voor hulp bij creatief schrijven

ZIN gaat over zin geven aan en zin krijgen in je leven door te schrijven. In dit boek vind je korte hoofdstukken met inspirerende teksten én oefeningen. Elk hoofdstuk eindigt met tips, een oefening en een leestip. Ik heb dit boek nog niet gelezen maar wel in mijn bezit, even de tijd vinden om ermee te beginnen. Sowieso heb ik er veel lovende reviews over gelezen. ZIN kost 15,99.

Er is één reden waarom ik dit boek heb gemaakt: ik ben hartstochtelijk en kansloos verliefd op schrijven. Ik geloof in schrijven om zin te krijgen in dit waanzinnige en soms onzinnige leven. ZIN is niet zomaar een boek over schrijven. Dit is een boek over zin krijgen in je leven. Een pen, papier, je huid en haar: je hele wezen. Meer niet? Nee, meer heb je niet nodig.

Zelf heb ik al deze boeken, en ik kan je ze dan ook van harte aanraden voor hulp bij creatief schrijven. Mocht je zelf de boeken ook willen aanschaffen, koop dan eerst “schrijven vanuit je hart” en hou er een pen en papier bij om aantekeningen te maken. Dat heb ik zelf niet gedaan bij de eerste keer lezen maar daar had ik achteraf echt spijt van. Ik ga het boek binnenkort nogmaals lezen, wat geen straf is, en dan ga ik bepaalde zinnen uit het boek opschrijven zodat ik deze tips altijd snel bij de hand heb.

Ken jij deze boeken al? Zou jij een boek of korte verhalen willen schrijven?

 

Deze blog post bevat affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt en een aankopen doet, ik daar mogelijk commissie over kan krijgen, hier zitten geen kosten voor jou aan verbonden. Deze commissie gebruik ik voor het verbeteren van Save the Mama.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Comments
 • marije
  december 14, 2016

  Schrijven vanuit je hart en zin liggen hier allebei klaar om gelezen te worden. Ben erg benieuwd. Ik vind vooral de schrijfboeken van Saskia de Bruin erg fijn.

 • Els
  december 14, 2016

  Leuk dat je deze boeken met me deelt. Schrijven kreng kende ik al. De rest nog niet. Ik wil me nu eerst gaan toeleggen op Handletting :-). Dus schrijven laat ik even.

 • Dewi
  december 14, 2016

  Schrijven vanuit je hart, lijkt mij wel wat! Eigenlijk allemaal wel. Heel handig zulke boeken, daar heb je wat aan. Leuk cadeau voor onder de kerstboom!
  Dewi onlangs geplaatst…Fabulous mom: LindaMy Profile

 • Leonie van Mil
  december 15, 2016

  “Schrijven Kreng” staat echt al heel lang in mijn kast, maar van lezen komt het niet. Maar dat moet nu wel echt een keer gaan gebeuren. Bedankt voor de andere tips!
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nooit meer ziekMy Profile

 • Romy
  december 15, 2016

  Jaaaa! Het boek van Geertje Couwenbergh is mijn schrijfbijbel en dat 1e boek van Nathalie Goldberg is inderdaad steengoed, maar ook echt iets om rustig de tijd voor te nemen. Het enige boek dat ik nog niet gelezen heb is Schrijven, kreng! Maar die lijkt me erg leuk.

  Ik ben na jaren dubben eindelijk bezig aan een boek. Op een slakkentempo, maar het voelt goed!

 • Jacqueline
  december 15, 2016

  Ik ken de boeken niet, maar mij lijkt het ook wel wat. Ben ook geen romanschrijver, meer van de korte stukjes. Maar ook daar kan ik wel wat in verbeteren.
  Jacqueline onlangs geplaatst…21e eeuwse vaardigheden voor chronisch zieken deel 1My Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.